Tomrukların boyuna biçilmesiyle elde edilen ve marangozlukla inşaatta kullanılan nitelik ağaçları doğramalık kereste olarak adlandırmaktayız.
İthal ve yerli,çam,ladin ve lareks ağacından; kapı ve pencere doğramaları, pergola ve mobilya üretimleri için fırın kuru veya hava kurusu kereste çeşitleri.
Kereste Ağacın, ticari maksatla kullanılabilir duruma getirilmiş halidir. Bulunduğu şekliyle kullanılamayan ağaç, önce kesilir sonra hızar atölyelerinde kereste haline getirilir. Keresteler, sınıflandırılır, kurutulur, gerekiyorsa son işlemler yapılıp pazarlanır.
1. sınıf Kerestelerin taşıyıcı özellikleri yüksek ve görünümleri düzgündür. Özel işlerde kullanılırlar.
2. sınıf kerestelerin taşıyıcılık özellikleri normaldir. Yapıda bu tip keresteler kullanılır.
3. sınıf kerestelerin taşıyıcılık özellikleri çok azdır. Yapının önemsiz kısımlarında kullanılır.
DOĞRAMALIK KERESTE ÇEŞİTLERİ
1. Sarıçam (Pinus Slyvestris)
Başta kapı ve pencerelerde olmak üzere ağaç malzemenin kullanıldığı her alanda kullanılabilen bir ağaç türüdür. Kullanım alanı çok geniştir. İyi tutkallanabilir. Renk verir. Yumuşak oluşundan dolayı iyi vidalanabilir. 1.sınıf ve 2. sınıf olmak üzere iki kategoride sınıflandırılır. Sibirya bölgesi sarıçam tomrukları ve yerli sarıçam tomruklardan elde edilir.
2. Lareks (Larix Decidua)
İğne yapraklı ağaçların içinde en sert yapıya sahip bir ağaçtır. Yerli katran ağacı yerine kullanılan bu malzemenin renk verme, boyama ve cilalanma özellikleri çok iyidir. Sert dokusundan dolayı özellikle dış cephe sistemlerinde kullanılır. Gemi inşaatında kimyasal malzeme fıçıları, tornacılık, telefon direği, çit direği yonga levha yapımında taban ve tavan döşemelerinde oldukça sık kullanılır. İyi kurutulduğunda su içinde veya nemli ortamlarda 100 yıldan fazla dayanabilir.
3. Karaçam (Pinus Nigra)
Yerli çam türü olan bu malzeme kapı, pencere ve çatı karkaslarında kullanılır. Yağlı yapısından dolayı uzun ömürlüdür.
4. Ladin (Picea Abies) / Göknar (Abies Alba)
Beyaz çam olarak da bilinen bir çam türüdür. Mobilya sektörü ve hazır kapı imalatlarında oldukça yoğun kullanılır. Yumuşak damarlıdır, kolay işlenebilir ve vidalanıp, tutkallanabilir.
Adı geçen tüm kereste çeşitlerimiz aşağıdaki ölçülerde temin edilebilmekte olup, 1., 2. ve 3. kaliteleri mevcuttur.
5. Kızılçam (Pinus Brutia)
Yerli çam türüdür. I. Sınıf ve II. Sınıf malzemesi taban tahtası, lambiri, kapı ve pencere doğraması olarak kullanılır. III. Sınıf malzemesi kalıplık tahta ve inşaatlık dilme olarak değerlendirilir.
EN
120mm- 150mm- 180mm- 200mm- 220mm- 250mm- 280mm – 300mm- 320mm- 350mm
BOY
3000 mm- 4000 mm- 5000 mm- 6000 mm
KALINLIK
55 mm – 80 mm – 100 mm – 110 mm